Wasvoorschriften

  • Soorten waslabels en wassymbolen kleding

Iedere textielsoort heeft een eigen wasvoorschrift. Je kunt een wollen trui niet op dezelfde manier wassen als een spijkerbroek, want dan houd je een naveltruitje over. Daarom is alle textiel voorzien van waslabels met wastekens, die uitleggen op welke temperatuur en met welk wasprogramma je het moet wassen, of dat je het juist naar de stomerij moet brengen. Deze symbolen op wasetiketten hebben allemaal een andere betekenis.

Sommige wasvoorschriften-tekens zijn zo gemaakt dat ze voor iedereen te begrijpen zijn. Een pictogram van een wastobbe met daarin een temperatuur geeft de maximale temperatuur aan waarop gewassen mag worden; een strijkijzer geeft aan dat het gestreken mag worden. Maar soms is de icoon betekenis niet erg begrijpelijk, vandaar deze uitleg.

Het wasvoorschrift kan je vertellen op welk wasprogramma en welke temperatuur je het textiel kunt wassen, of het gebleekt mag worden, of in de wasdroger gedroogd mag worden, op welke temperatuur je het kunt strijken en of het alleen chemisch gereinigd mag worden. De wasvoorschriften-pictogrammen zijn dan ook ingedeeld in de categorieën wassen, bleken, trommeldrogen (in België: symbool droogkast), strijken en chemisch reinigen.

Niet alles wat je moet weten over de was is in een symbool terug te vinden. Zo bestaan er geen niet-centrifugeren-symbool of geen-wasverzachter-symbool. Meestal wordt dit in tekst aangegeven op het waslabel. Tip: knip dus niet meteen na aankoop het etiket uit je kleding, maar kijk goed wat er precies op staat!

Waslabels

Wastobbe: De wastobbe betekent dat je textiel op een gewoon programma kunt wassen. Onder gewone programma’s vallen ook Eco-programma’s, spaarwasjes en halve wasjes-programma’s. De temperatuur in de wastobbe geeft de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen mag altijd. Bij een wastobbe met een kruis mag het textiel niet gewassen worden (ook niet op de hand). Zulke kleding moet je naar de stomerij brengen.

Wastobbe met één streepje: Een wastobbe met één streepje eronder betekent wassen met een anti kreuk-programma. Anti-kreuk-programma's zijn bedoeld voor kleding met synthetische vezels of kreukherstellend vezels en is ook goed te gebruiken voor fijne was. Tijdens een antikreuk-programma wordt wasgoed voorzichtiger gewassen en/of gecentrifugeerd. Soms wordt stoom gebruikt om kreuk te verminderen. In dit geval mag je de machine maximaal tot de helft beladen. Ook hier geeft de temperatuur in de wastobbe de maximale temperatuur aan waarop je het textiel kun wassen. Kouder wassen kan natuurlijk wel.

Wastobbe met onderbroken streepje: Een wastobbe met een onderbroken streepje is het symbool voor het wolwasprogramma, dat mag op maximaal 30 of 40 graden. Dit symbool staat in wollen kleding en kleding die deels uit wol bestaat. Gebruik voor wol altijd een speciaal wolwasmiddel en belaad de trommel maximaal tot een kwart van het maximale gewicht.

Wastobbe met handje: Dit symbool staat voor de snelle handwas, dat wil zeggen dat je het textiel niet mag laten weken en dat je het met de hand moet wassen. Sommige wasautomaten hebben een speciaal handwasprogramma. Je vindt dit symbool in fijne was als lingerie, zijde en ook vaak in wollen kleding.Handwassen doe je zo: los wat fijn- of wolwasmiddel op in lauw water, dompel het kledingstuk onder en masseer het sop er zachtjes doorheen. Daarna spoel je het kledingstuk uit in schoon water. In geval van wol is het belangrijk om na te spoelen met water van dezelfde temperatuur als het waswater. Wol 'schrikt'namelijk van koud water en kan dan krimpen. Wikkel het kledingstuk in een badhanddoek en druk zo voorzichtig het vocht eruit. Laat wol liggend drogen om vervorming te voorkomen.

Symbolen voor bleken: Een driehoek symbool zonder vulling geeft aan dat kleding bleken mogelijk is met elk bleekmiddel, bijvoorbeeld chloorbleekmiddel. Een driehoek met diagonale strepen geeft aan dat je dit kledingstuk kunt wassen met een zuurstofbleekmiddel. Vaak is zuurstofbleekmiddel toegevoegd aan witwasmiddelen, maar je kunt het ook extra doseren in de vorm van oxi poeder of gel. Staat er een kruis door de driehoek, dan mag het textiel niet gebleekt worden. Je moet het kledingstuk wassen met een wasmiddel voor witte of gekleurde was zonder (zuurstof)bleekmiddel.

Symbolen voor trommeldrogen: De wasdroger wordt weergegeven door een vierkant met een rondje erin. De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.

Symbolen voor strijken: De puntjes in het strijkijzer verwijzen naar de punten op de regelknop van jouw strijkijzer. Drie puntjes voorheet strijken, twee puntjes voorwarm strijken, één puntje voorlauw strijken en een kruis voorniet strijken.

Symbolen voor chemisch reinigen: Een rondje met een letter erin zie je altijd in combinatie met het symbool voor niet wassen. Dit betekent dat je het kledingstuk bij de stomerij moet laten reinigen. De letters zijn bestemd voor de stomerij, zij geven aan welk oplosmiddel gebruikt kan worden. Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis er door. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.

  • Synthetische stoffen wassen

Veel kleding wordt tegenwoordig deels of helemaal gemaakt van synthetische stoffen. Enkele voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, viscose, elastaan, nylon en acryl. Deze stoffen zijn een van de makkelijkste stoffen om te wassen in de wasmachine, mits je per stof de juiste voorwaarden aanhoudt. Voor elke stof geldt ook hier: niet te heet wassen. Vaak wordt wasgoed ook op lage temperaturen goed schoon.

Polyester wassen:

Polyester kleding is een heel luchtige stof en droogt dus snel. Ook is de stof erg vormvast waardoor hij niet snel kreukelt. Strijken is dus niet nodig bij deze stof. Je kunt kledingstukken van polyester op maximaal 40 graden wassen maar bij 30 graden wordt de kleding ook goed schoon. Polyester mag in de droger op een lage temperatuur.

Viscose wassen:

Viscose is een synthetische stof die deels gemaakt wordt uit katoen. Van katoen is bekend dat deze stof snel krimpt als deze te heet gewassen wordt. Ook met viscose moet je dus uitkijken in de wasmachine. Was de kleding daarom het liefst op 30 graden en maximaal op 40 graden tenzij het waslabel iets anders aangeeft. Doe de kleding vervolgens niet in de droger. Hierdoor kan de stof namelijk krimpen. Laat kleding van viscose op de wasdraad drogen voor een extra duurzame manier van wassen.

Nylon wassen:

Nylon is net als polyester een vormvaste stof die net snel zal kreuken. Ook droogt nylon erg snel en is de stof zelf waterafstotend. In tegenstelling tot polyester is nylon echter zeer hittegevoelig. Was deze kleding dus nooit warmer dan 40 graden en ook het gebruik van de droger wordt niet aangeraden bij nylon kleding.

Acryl wassen:

Acryl is een stof die sterk op wol lijkt. In tegenstelling tot wol kan deze stof echter met een stuk minder voorzorg gewassen worden. Kleding van acryl kan namelijk in het gewone wasprogramma op 30 graden worden. Let er wel op dat je het niet te heet wast, want dan krimpt het acryl. Ook met strijken moet je uitkijken. Laat de kleding daarom liever vochtig drogen op het wasrek. 

Elastaan wassen:

Elastaan is een zeer elastische stof die ondanks zijn rekbaarheid toch zijn vorm behoudt. Elastaan wordt dan ook veelal gebruikt voor rekbare maar stevige kledingstukken zoals corrigerend ondergoed, badpakken of (steun)sokken. Ook elastaan was je op 30 graden. Deze stof mag niet in de droger.

Fleece wassen:

Fleece is een zeer zachte stof die bijna op een velletje lijkt. De stof ontstaat door een soort verviltingsproces. Deze stof is erg warm maar ademt niet. Vaak wordt deze dan ook gebruikt voor het maken van loungekleding of dekentjes. Fleece kan niet goed tegen hitte. Hou deze stof daarom dus uit de droger. Daarnaast mag fleecekleding of fleecetextiel absoluut niet gestreken worden. De stof zal hierdoor zeer beschadigd raken.

  • Jeans wassen

Hoe vaak moet je je jeans wassen?
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen. Een goed alternatief is het vriesvak: doe de jeans in een plastic zak in en leg de zak in het vriesvak – de kou doodt bacteriën.

Welk wasmiddel moet ik gebruiken?
Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans. Gebruik geen wasverzachter! Dit tast de elasticiteit van de jeans aan, met als resultaat dat ze sneller slijten. Als alternatief voor wasverzachter kun je een kleine scheut azijn aan het spoelbakje van de wasmachine toevoegen.

Gebruik van wasmiddel bij jeans wassen.

Maak gebruik van vloeibaar wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Niet elke spijkerbroek is geschikt voor wasverzachter. Gebruik geen poederwasmiddel bij het wassen van donkere spijkerbroeken. Poederwasmiddel kan vlekken achterlaten op een donkere jeans. Stop nooit meer dan vier spijkerbroeken in de wasmachine. Door het wassen van de jeans neemt het gewicht van de broek toe en is deze al snel te zwaar voor de wasmachine. Leg zwarte jeans in een teiltje met azijn voor de eerste wasbeurt, dan trekt de zwarte kleur dieper in de vezels. Dit voorkomt verkleuren.

Hoe droog en strijk je je jeans het beste?
De eerste regel is: doe je jeans nooit in de droger! Het beste is om ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zodat de jeansvezels niet zo uitgerekt worden. Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen. Om lelijke vouwen en kreukels uit je broek te krijgen, kun je je jeans strijken – alleen binnenstebuiten (!). Eigenlijk is het nog beter om de broek ongestreken te dragen, omdat vouwen en kreuken meestal toch snel weer verdwijnen.

Waarom moet je je jeans wassen voordat je ze voor de eerste keer draagt?

De meeste jeans, vooral die van goedkopere merken, worden niet onder de meest gezonde omstandigheden geproduceerd. Na aankoop moet je je jeans dus eerst wassen om alle chemische resten te verwijderen.

 Waarom mag je jeans niet op een te hoog toerental centrifugeren?
Bij het centrifugeren op een hoog toerental wordt de stof van de jeans onnodig belast. Een snelheid van 1000 toeren is voldoende. Stretchjeans kun je het beste centrifugeren bij een snelheid van 700 toeren, anders loop je het risico dat de stretchvezels scheuren.

Let op temperatuur bij jeans wassen.

Jeans wassen op een zo laag mogelijke was temperatuur dit om te voorkomen dat de jeans gaat verkleuren of krimpen. Vlekken kun je ook op lage temperatuur verwijderen wanneer je vlekken verwijderaar toevoegt.

Donkere spijkerbroeken kun je het beste koud wassen, dan gaat de kleur het langste mee. Stretch Jeans mag niet in de wasdroger omdat dan de elastan vezels die zorgen voor de elasticiteit, hun rek verliezen.

Gebruik de droger niet met opzet voor een broek die te groot is. Hij verliest uitsluitend zijn pasvorm.

Jeans invriezen in plaats van wassen voor de denim freaks.

Jeans wassen is eigenlijk slecht voor de spijkerbroek.

Te vaak je jeans wassen zorgt ervoor dat de kleur van de spijkerbroek vervaagt.

Het heeft ook een negatief effect op de pasvorm. In plaats van jeans te wassen, kun je hem ook een nachtje in de vriezer stoppen.

Stop je jeans eerst in een kussensloop. De kou van de vriezer zorgt ervoor dat de bacteriën worden gedood en alle vervelende geuren verdwijnen. De echte jeanskenners weten het al jaren: de jeans is ervoor om dag na dag te worden gedragen.

  • Katoen wassen

Katoen wassen? Met een paar handige tips houd je jouw kleding zo lang mogelijk als nieuw. Zonder krimp en mét de waskracht om vlekken te verwijderen uit zelfs de witte items.

Tip: los van het wassen is het ook belangrijk om op te letten tijdens het drogen. Gebruik je een droger? Stop de katoenen kleding er binnenstebuiten in en stel de temperatuur niet te hoog in. En hang je de was (buiten) op? Voorkom direct zonlicht op de kleding, omdat het hierdoor kan verkleuren.

Apart wassen en krimpen voorkomen:

Het is de eerste keer wassen verstandig om het katoen even apart te houden. Was het de eerste keer apart, waarmee je ervoor zorgt dat eventuele afgevende kleuren niet tot problemen leiden. Het voorkomt dat je leuke witte shirt ineens roze oogt of een lichtblauwe tint krijgt.

Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.

Tip: was je wit katoen? Die kleding wil je juist op een hogere temperatuur wassen. Pas bij 60 graden krijg je de vlekken er goed uit.

Let op: pas op met wasmiddelen met bleekmiddel. Katoen is daar niet goed tegen bestand, ook niet als je witte kleding wilt wassen.

 

  • Wol wassen

Wol wassen in de wasmachine:

Het wolwasprogramma van een moderne wasmachine is het veiligst je wollen trui in te wassen. Het wolwasprogramma van de wasmachine laat de temperatuursverandering langzaam verlopen en ook de zeeptoevoer gebeurt geleidelijk. Ideaal voor het wassen van kleding van wol. Ook wringt het wolwasprogramma van de moderne wasmachine de wollen kleding niet uit, maar slaat de was langzaam om.

Temperatuur:

Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.

Wol centrifugeren:

Bij het wassen van je wollen trui op het wolwasprogramma is het belangrijk goed te checken of de centrifuge stand laag staat. Die mag niet hoger staan dan 600 toeren. Van een te hoog toerental krimpt een wollen trui.

  • Handwas

Tegenwoordig heeft vrijwel ieder huishouden het wel: een wasmachine, al dan niet een droger! Dit heeft het wassen van kleding of beddengoed veel gemakkelijker gemaakt. Maar helaas kan niet alle kleding in de wasmachine gewassen worden. Ook kan het voorkomen dat je even snel een kledingstuk wilt handwassen of er is simpelweg geen wasmachine in de buurt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping). Een handwasje is dan de oplossing. Hieronder vertel ik je in drie stappen hoe je gemakkelijk, snel en effectief een handwasje doet.

Wanneer handwas?

Aan de binnenkant van je kleding is een label te vinden. Op dit label staat aangegeven op welke manier en op hoeveel graden je het kledingstuk kunt wassen. Dit kun je zien aan de symbolen. Sommigen kledingstukken kunnen vanwege de kleur, het materiaal (zoals wol of zijde) of door de aanwezigheid van pailletten niet gewassen worden in de wasmachine. Deze kledingstukken zijn alleen geschikt voor een handwas. Maar hoe doe je een handwas?

Stap 1: sopje maken

Je kunt het kledingstuk het gemakkelijkst wassen in een badkuip, zo heb je genoeg ruimte. Heb je geen bad? Dan kun je ook een emmer gebruiken of de gootsteen. Let wel op dat de emmer of gootsteen schoon zijn voordat je deze gebruikt.

  1. Vul de badkuip, emmer of de gootsteen met voldoende lauw water om het kledingstuk geheel onder water te kunnen dompelen.
  2. Voeg wasmiddel toe dat geschikt is voor het doen van een handwas. Dit kan in poedervorm of in vloeibare vorm zijn van bijvoorbeeld het merk Biotex. Biotex bevat een biologisch enzymcomplex waardoor het vuil wordt aangepakt zonder de kleur en de stof aan te tasten. Je kunt Biotex ook als voorwas gebruiken wanneer de was te vies is om meteen in de wasmachine te doen. Kijk van te voren welke materialen je kunt wassen met het wasmiddel. Geen Biotex bij de hand? Veel ander wasmiddel kan je ook prima gebruiken bij een handwasje. Let er wel op dat je niet teveel wasmiddel gebruikt. Een klein beetje is voor een handwasje echt voldoende.

Stap 2: kleding wassen:

Als het kledingstuk grove vlekken bevat, kun je de kleding het beste even laten inweken in het sopje. Ook een vlekkenverwijderaar kan handig zijn als je last hebt van bijvoorbeeld grasvlekken of chocoladevlekken.

Na het inweken is het belangrijk dat het water in beweging blijft door middel van dompelen. Om beschadiging van het kledingstuk te voorkomen kun je wringen en wrijven het beste vermijden. Zorg dat het sop goed uit het kledingstuk verdwenen is. Dit kun je doen door spoelen onder stromend water of het sopje opnieuw te maken maar dan zonder het wasmiddel.

Stap 3: drogen

Knijp voorzichtig het vocht uit het kledingstuk en hang het kledingstuk aan een wasrek of waslijn. Indien het kledingstuk zwaar is geworden door het gewicht van het water dat opgenomen is, kun je het kledingstuk het beste vlak neerleggen op een droge handdoek om uitlubberen te voorkomen. Dit geldt voornamelijk voor wollen kleding maar ook jeans. Deze zijn, vooral als ze nat zijn, een stuk zwaarder in kg.

Extra info:

Delicate kleding kan je het beste met de hand wassen. Maar ook als je geen wasmachine bij de hand hebt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping) of als je snel even iets wilt wassen, is een handwasje een uitkomst. Hieronder geven we je graag meer informatie over het doen van een handwasje zodat je kleding mooi en schoon uit het wasje komt.

Hoe warm is handwas?

Gebruik voor een handwas lauwwarm water. Veel mensen gaan voor een warmere temperatuur, rond de 37 graden, omdat dit prettiger aanvoelt aan de handen. Maar veel kleding, en vooral kleding dat uitsluitend geschikt is voor een handwas, mag maar op 30 graden gewassen worden. Maak dus een handwas sopje met lauwwarm water. Hierdoor weet je zeker dat je kleding niet zal krimpen.

Kan handwas ook in wasmachine?

In het kledinglabel staat aangegeven of je het item met de hand moet wassen. Maar veel moderne wasmachines hebben tegenwoordig ook een handwasprogramma. Dit handwasprogramma is ideaal voor delicate stoffen zoals wol en zijde. Je kunt dus je handwas ook met dit programma in de wasmachine draaien. Tip: gebruik, als het kledingstuk niet te groot is, een waszakje. Dit voorkomt beschadigingen door bijvoorbeeld de trommel. Laat bovendien de wasmachine niet centrifugeren of anders alleen op het laagste toerental.

Meerdere kledingstukken tegelijk wassen:

Om tijd en water te besparen is het raadzaam om meerdere kledingstukken samen te wassen. Let er wel op dat de kledingstukken overeenkomen qua kleur en materiaal. Een rode blouse met een witte broek is bijvoorbeeld geen optie in verband met verkleuringen. Was daarom donker met donker, gekleurd met gekleurd en wit met wit. Ook kan de temperatuur per kleding verschillen. Wol wordt bijvoorbeeld vaak koud gewassen om de kans op krimpen te verkleinen terwijl veel andere kledingstukken gemaakt van katoen prima op een temperatuur van 30graden gewassen kunnen worden. Vantevoren dus goed je was scheiden om onnodige verkleuringen en krimpen te voorkomen.

Voordelen handwas:

Met een handwas bespaar je water en energiekosten omdat de wasmachine en droger niet draaien. Een handwasje kost echter wel meer tijd, maar het is zeker beter voor het milieu.

  • Op welke temperatuur wassen

De eerste en handigste tip als je je kleding gaat wassen, is het bekijken van het wasetiket. Elk kledingstuk heeft een etiket waarop verschillende symbolen te zien zijn. 

De symbolen op het label vertellen je op welke temperatuur je het kledingstuk kunt wassen. Je ziet één van deze tekens:

Symbool Uitleg
wassymbool wassen 30 graden Kleding waar een tobbe met 30 op het wasetiket staat, kan op 30 graden gewassen worden in de wasmachine. De meeste fijne was, zoals wol en zijde, heeft dit symbool en kleding van kwetsbare viscose en polyester.
wassymbool wassen 40 graden Een tobbe met 40 is het symbool waaruit je kunt opmaken dat je het kledingstuk op 40 graden mag wassen in de wasmachine. Dit vind je op de meeste kleding van katoen en witte kledingstukken.
Een label dat een tobbe met 60 laat zien, vind je op textiel die op 60 graden in de wasmachine gewassen mag worden. Meestal tref je dit aan op handdoeken, beddengoed en schoonmaakdoekjes.
wassymbool wassen 95 graden 90 en 95 graden refereren aan de kookwas, de heetste stand van je wasmachine (of ouderwets het wasgoed aan de kook brengen in een pan op het gasfornuis). Dit kom je zelden tegen, meestal alleen op het wasetiket van schoonmaakdoeken, dweilen en witte (tafel)lakens.

De aangegeven temperatuur is de maximum temperatuur waarop de textiel gewassen mag worden. Je mag altijd kiezen voor een lagere temperatuur maar niet voor een hogere.